A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft, az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt.-vel (IKK) együttműködve, 2022. október 15. és december 15. között továbbképzéseket szervez az általános mezőgazdaság és állattenyésztés, az élelmiszeripar, az erdészet-vadgazdálkodás, a földmérés és térinformatika, a kertészet, a környezetvédelem, valamint a mezőgazdasági gépészet szakterületek szakmai oktatói részére. A képzések beszámíthatóak a szakképzésben résztvevő oktatók és intézményvezetők számára négyévente kötelező legalább 60 óra továbbképzés teljesítésébe.
A továbbképzések agráregyetemek, agrárszakképzést folytató szakképző intézmények, termelőüzemek, agrárkutatásban és -fejlesztésben résztvevő vállalkozások és intézmények közreműködésével kerülnek megvalósításra. A témától függően a bemutatott technológiák oktatói gyakorlási lehetőségének biztosítására is lehetőség nyílik.
A képzések a részt vevők számára térítésmentesek, de előzetes regisztrációhoz, jelentkezéshez kötöttek. Sikeres teljesítés esetén a résztvevők tanúsítványt kapnak, amely alapján a továbbképzés kredit értéke (16 óra) beszámítható a szakképzési törvény által előírt négy évenként kötelezően megszerzendő 60 órába.
Az IKK honlapján az agrár képzések menüpont alatt részletes információ olvasható minden képzésről. A képzési programok a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. honlapján érhetők el, ahol jelentkezni is lehet a képzésekre.
A meghirdetett képzések listája:
- Erőgépek, valamint a munkagépek fejlesztése során bevezetett új technológiák bemutatása
- A precíziós gazdálkodás gépeinek, berendezéseinek, eszközeinek bemutatása, gyakorlati alkalmazása
- Térinformatikai eszközök használatának lehetőségei az erdőgazdálkodásban
- Egységes erdei, illetve mezőgazdasági vadkárfelvétel és értékelés a gyakorlatban
- A drón használatának jogszabályi háttere (dróntörvény) és a drónok gyakorlati használata
- Környezetkímélő technológiai lehetőségek a mezőgazdaságban I.
- Forgatás nélküli talajművelés lehetőségei, eredményei
- Kisállattenyésztés aktualitásai Magyarországon
- Precíziós gazdálkodás, térinformatika a mezőgazdaságban, robotika az állattenyésztésben
- Alapok és új trendek a virágkötészetben
- Gyümölcsfák metszése
- Az élelmiszerbiztonság, minőségbiztosítás, élelmiszerhigiénia, élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatal aktuális kérdései
- Fenntarthatóság, környezetvédelem az élelmiszeriparban
- Gyakorlati természetvédelem: Térinformatikai alkalmazások a természetvédelemben
- Környezeti analitika kémia elméleti és gyakorlati vonatkozásai, klasszikus és műszeres analitikai módszerek