A Magyar Szabványügyi Testület honlapján az alábbi változások jelentek meg 2025. augusztus 1-jétől.
Nemzeti szabványok közzététele:
Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a koagulázpozitív sztafilokokkuszok (Staphylococcus aureus és más fajok) számának meghatározására. 1. rész: Baird–Parker-agar tápközeges módszer (ISO 6888-1:2021 + Amd 1:2023) EGYESÍTETT VÁLTOZAT – Az MSZ EN ISO 6888-1:2008 és az MSZ EN ISO 6888-1:1999/A2:2018 helyett.* |
* Magyar nyelven
Nemzeti szabványok tervezett programba vétele:
A Magyar Szabványügyi Testület a következő szabványok programba vételét tervezi, melyhez várjuk mindazon szakértők jelentkezését, akik aktívan részt kívánnak venni az előirányzott szabványosítási munkában.
MSZT/MB 609 „Élelmiszer-mikrobiológia” nemzeti szabványosító műszaki bizottság |
MSZ ISO 16649-1 |
Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a ß-glükuronidáz-pozitív Escherichia coli megszámlálására. 1. rész: Telepszámlálási technika 44 °C-on membránszűrővel és 5-bróm-4-klór-3-indolil-ß-D-glükuroniddal. |
Új európai szabványkiadványok:
Az európai uniós tagságunkból, ezen belül az európai szabványügyi szervezetekben való teljes jogú tagságunkból adódó kötelezettségünk az európai szabványok bevezetése magyar nemzeti szabványokként, az európai szabványügyi szervezetek által megadott bevezetési határidőn belül.
Az európai szabványügyi szervezetek szabályai szerint az európai szabványok nemzeti szabványként bevezetése kötelező, nemzeti nyelven bevezetésük azonban nem.
A bevezetési határidők betartása érdekében - a magyar nyelvű bevezetéshez szükséges pénzügyi fedezet szűkössége és a rövid bevezetési határidő miatt, hasonlóan az Európai Unió országai szabványosító szervezeteinek gyakorlatához - Magyarországon is az úgynevezett jóváhagyó közleményes módszert kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy az MSZT az európai szabványt jóváhagyó közleménnyel nyilvánítja magyar nemzeti szabvánnyá, és az európai szabvány angol nyelvű változata a magyar nemzeti szabvány. Ezek a szabványok az MSZT-ben megvásárolhatók.
EN 18054:2025 |
Food authenticity. Determination of C and/or N isotope ratios in food by Elemental Analyser. Isotope Ratio Mass Spectrometry (EA-IRMS). |
EN 18057:2025 |
Food authenticity. Quantitation of roe deer DNA relative to mammalian DNA in meat and meat products by real-time PCR. |
EN 17914:2025 |
Chemical disinfectants and antiseptics. Quantitative suspension test for the evaluation of virucidal activity in the food, industrial, domestic and institutional area. Test method and requirements (Phase 2/Step 1). |
EN 17915:2025 |
Chemical disinfectants and antiseptics. Quantitative nonporous surface test without mechanical action for the evaluation of virucidal activity of chemical disinfectants used in the food, industrial, domestic and institutional area. Test method and requirements (phase 2, step 2). |
Forrás: MSZT
NAK / Dr. Szűcs Viktória