A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet április közepén tette közzé a legújabb szőlőtermesztésre és borászatra vonatkozó információkat a 2024-es szőlőterület, szőlő- és bortermelési, borfogyasztási és -kereskedelmi adatok alapján.
Világszinten lassul a szőlőültetvények területének csökkenése
A világ szőlőültetvény területe az elmúlt négy évben újra csökkenésnek indult. A 2024-es évben 0,6%-os csökkenés következett be. Így a világ szőlőtermő területe 7,1 millió hektárra zsugorodott, ugyanakkor a csökkenés lassuló ütemet mutat. A csökkenő trendet a főbb szőlőtermesztő régiókban végrehajtott szőlőültetvény kivágások okozzák, amely az európai országok közül Bulgáriában (-7%), Portugáliában (-5%), Spanyolországban (-1,5%) és Franciaországban (-0,7%) volt jellemző, ugyanakkor a harmadik országok esetében is találkozhattunk jelentősebb szőlőkivágásokkal, így Chilében (-3%), Dél-Afrikában (-1,5%) és Kínában (-0,4%). Néhány országban azonban a szőlőültetvények terjedése figyelhető meg: Brazíliában, Olaszországban, Indiában és Oroszországban.
Csökken a világ bortermelése az éghajlatváltozás miatt
A 2024-es évre vonatkozóan a világ bortermelése 226 millió hektoliterre tehető, ami több mint 60 éve a legalacsonyabb szint és 5%-os csökkenést jelent az amúgy is történelmileg alacsony 2023-as termeléshez képest. Ez már a második egymást követő év szignifikáns csökkenését jelenti, ami nagyrészt az éghajlatváltozás következményeként bekövetkező kiszámíthatatlan és szélsőséges időjárási eseményeknek köszönhető, amelyek mind az északi, mind a déli féltekén hatást gyakoroltak a szőlőtermésre és a megtermelt bor mennyiségére.
Új fogyasztói szokások és a piacok sokszínűsége
2024-ben a világ borfogyasztása 214 millió hektoliterre tehető, ami 3,3%-os csökkenést jelent a 2023-hoz képest. Ez az érték a legalacsonyabb globális fogyasztási szintet jelenti 1961 óta.
A globális borfogyasztás csökkenése 2018 óta viszonylag egyenletes ütemben zajlik. E trendhez több tényező kombinációja járul hozzá: a gazdasági és geopolitikai tényezők, amelyek inflációt és bizonytalanságot generálnak, valamint az „érett” borfogyasztó országokban a változó életstílus-preferenciák, a változó társadalmi szokások és a fogyasztói magatartás generációs változásainak hatása. Azonban néhány kulcsfontosságú piac ellenállónak bizonyult ezekkel a nehézségekkel szemben (Spanyolország, Olaszország, Portugália, Oroszország), ahol még kismértékben nőtt a fogyasztás. Ugyanakkor jelentős borfogyasztás csökkenés következett be két nagy borfogyasztó országban, az Egyesült Államokban (-6%) és Kínában (-19%).
Azok az országok, amelyek jelentős összfogyasztást mutatnak, és rendkívül nagy népességgel rendelkeznek, továbbra is jelentős növekedési potenciállal bírnak.
Termelés és kereslet közötti egyensúly
Bár a termelés és a fogyasztás is csökkent, a globális borpiacon 2024-re várhatóan megmarad a borpiaciegyensúly, mivel a termelés valószínűleg nem haladta meg a keresletet, folytatva a 2023-as alacsonyabb terméseredmények trendjét. Két egymást követő év alacsony termelése segíthet stabilizálni a borpiacot, bár a készletek szintje továbbra is eltérő lehet a különböző régiókban.
A nemzetközi kereskedelem stabilan tartja a mennyiséget és az értéket
Az export mennyisége 99,8 millió hektoliter 2024-ben (2010 óta a legalacsonyabb és megegyezik a 2023 évi mennyiséggel). Az export értéke kismértékben - 0,3%-kal- 36 milliárd EUR-ra csökkent, de az átlagos exportár 3,60 EUR/liter maradt, ami történelmileg magas árnak számít. Az infláció és az alacsonyabb kínálat továbbra is magas áron tartja az árakat a pandémia előtti évekhez képest (jelenleg majdnem 30%-kal magasabbak az export árak, mint 2020 előtt voltak). A termékkategóriákat tekintve a palackos borok kereskedelme kimértékben csökkent, míg a folyóboroké kismértékben nőtt az előző évhez képest.
Végül fontos kiemelni, hogy a borkereskedelem egyre inkább globalizálódik: míg 2000-ben csak minden negyedik elfogyasztott palack bor került más országban elfogyasztásra, mint ahol megtermelték, addig ma már a világon minden második palack elfogyasztott bor importból származik.
Forrás: OIV, www.oiv.int
NAK / Dr. Sidlovits Diána