2025. november 5.-én megjelent az Európai Unió 2040-es éghajlat-változási célkitűzéséről szóló javaslat, amely módosítja az éghajlat-semlegesség elérésének keretét megállapító 2021/1119/EU rendeletet.
Az élelmiszeri és mezőgazdasági vonatkozások a 2040-es, 90%-os nettó üvegházhatású gázkibocsátás-csökkentési célkitűzés (a 2040-es klímacél) eléréséhez szükséges feltételek között szerepelnek:
- A klímacél elérésének alapvető feltételei. A 2040-es klímacél eléréséhez elengedhetetlen, hogy biztosítani kell a fenntartható élelmiszerrendszereket. Ezen túlmenően biztosítani kell a vidéki közösségek rezilienciáját és az élelmiszer-biztonságot egy fenntartható és robusztus európai mezőgazdasági ágazat révén.
- Élelmiszer-biztonság a jogalkotásban. A Bizottságnak, amikor a 2040-es célkitűzés megkönnyítését szolgáló jogalkotási javaslatokat készít, gondoskodnia kell arról, hogy garantálja a környezeti hatékonyságot, miközben biztosítani kell az élelmiszer-biztonságot és az igazságos átmenetet.
- A gazdálkodók szerepe az igazságos átmenetben. Az EU-nak támogatnia kell egy méltányos és társadalmilag kiegyensúlyozott átmenetet a klímasemlegesség felé. Ennek során különös figyelmet kell fordítani a gazdálkodókra és azokra a sebezhető háztartásokra, amelyeket érint az átmenet.
- Földhasználat és bioökonómia. A földhasználat, a földhasználat-változás és az erdőgazdálkodás ágazatának központi szerepe van a fenntartható és körforgásos bioökonómiában, valamint a hosszú távú éghajlati és környezeti előnyök biztosításában.
Összefoglalva, az élelmiszer-előállítás és -biztonság, valamint a mezőgazdasági ágazat fenntarthatósága központi pillére az EU tervezett 2040-es éghajlat-politikájának, melyeket kölcsönösen erősítő célkitűzésekként kezelnek a zöld átmenet során.
Forrás: Az Európai Unió Tanácsa
NAK / Oláh István

















